Multimeter online kopen

Een multimeter gebruik je voor het meten van verschillende elektrische grootheden en is een onmisbaar instrument voor elke professional en hobbyist die met elektriciteit of elektronica bezig is. Onze multimeters zijn geschikt voor het meten van gelijk- en wisselspanning, gelijkstroom en weerstand. Digitale multimeters worden geleverd inclusief batterijen, je kunt er dus meteen mee aan de slag. Wij verkopen ook multimeters met extra functies zoals het meten van frequentie, capaciteit en inductie en ampèretangen die geschikt zijn om contactloos wisselstroom te meten.

Wat is een multimeter?

Een multimeter is een handig meetinstrument voor het meten van verschillende elektrische grootheden. Afhankelijk van hoe je hem instelt, is het apparaat te gebruiken voor het meten van spanning, stroom en weerstand. Er zijn ook types te koop die grootheden als frequentie, capaciteit en inductie kunnen meten. Multimeters zijn te koop in twee uitvoeringen: analoog en digitaal. De analoge multimeter geeft met een wijzer op een schaal de meetwaarde aan. Een digitale multimeter geeft op een numerieke display een meetwaarde aan. De digitale variant wint de laatste decennia sterk aan populariteit. Verder kun je kiezen voor een ampèretang wanneer je bijvoorbeeld het stroomcircuit niet wil onderbreken.

Multimeter: digitaal of toch analoog?

Wanneer je een multimeter zoekt, heb je de keuze tussen een digitale en een analoge variant. De een is niet per se beter dan de andere, beide varianten worden dan ook nog steeds veel gebruikt. Veel mensen kiezen voor een digitale multimeter omdat ze bij standaard gebruik nauwelijks nadelen kennen. Toch zijn er nog steeds goede redenen om voor een analoge variant te kiezen. Wij hebben ze dan ook nog steeds in ons assortiment, zodat je telkens de beste keuze kunt maken voor elke toepassing waarin je een bepaalde waarde moet meten. Analoog of digitaal? We zetten de voor- en nadelen van beide versies hierna voor je op een rij.

Digitale multimeter

Voordelen digitale multimeter: Een digitale meter is door zijn heldere display eenvoudig af te lezen. Verder is het apparaat in het algemeen eenvoudig in gebruik. Verdere voordelen: ze zijn robuust, ze zijn bijna steeds nauwkeuriger dan analoge meters en hebben ook meer mogelijkheden ten opzichte van analoge meters. Bijvoorbeeld meten ze niet alleen de capaciteit, maar tevens de inductie en frequentie. Nadelen digitale multimeter: een digitale meter heeft altijd een voeding nodig, vrijwel steeds door middel van batterijen. Check bij het bestellen van je digitale meter dus welke batterijen je nodig hebt om het apparaat te kunnen gebruiken en of deze meegeleverd worden. Zorg ook ervoor dat je altijd passende reservebatterijen op voorraad hebt.

Analoge multimeter

Voordelen analoge multimeter: ze zijn geschikt voor spanning- en stroommeting. Een van de zeer grote voordelen van de analogie versie is dat deze geen batterij nodig heeft (voor weerstandmeting overigens wel). Ze werken in principe altijd. Verder is de analoge variant beter geschikt voor het observeren van trends, zoals het stijgen en dalen van meetwaarde. Je kunt dan meteen anticiperen als dat nodig is. Nadelen analoge multimeter: het uitlezen is lastiger dan met een digitale multimeter. Je moet bijvoorbeeld zelf het juiste meetbereik bepalen (geen automatische instelling), kwetsbaarder dan de digitale tegenhanger. De draaispoelmeter kan beschadigd raken door met name laten vallen van het meetinstrument.

Amperetang, het alternatief

Een amperetang is een meetinstrument dat specifiek geschikt is voor het meten van wisselstroom. Het grote voordeel van een amperetang is dat de stroomgeleider niet onderbroken hoeft te worden. De