Ampèretangen

Met een ampèretang kun je verschillende grootheden meten, maar de meeste modellen kunnen in ieder geval minstens gelijk- of wisselstroom meten. Omdat een ampèretang voornamelijk voor stroommetingen worden gebruikt, wordt deze in de volksmond ook wel stroomtang genoemd. Er zijn diverse soorten in ons assortiment, ze verschillen onderling qua specificaties zoals nauwkeurigheid, toepassingsmogelijkheden etc.

De voordelen van een ampèretang

Hiermee houd je de klem om een draad heen om de stroom te meten, zonder dat de draad aangeraakt wordt. Doordat je de stroom niet hoeft te onderbreken en de bek zelf niet geleidend is, is een ampèretang veiliger dan de andere wijze om stroom te meten met een digitale multimeter oftewel DMM. Ze zijn er in verschillende prijsklassen, waarbij de duurdere exemplaren vaak nauwkeuriger zijn. Steeds staat aangegeven wat de nauwkeurigheid is. Ons advies is om altijd een exemplaar met een precisie van minder dan 2.5% te nemen. Sommige uitvoeringen zijn toch duurder terwijl ze minder nauwkeurig zijn. Deze duurdere modellen hebben daarentegen wel de mogelijkheid om niet alleen gelijk- en wisselstroom te meten, maar ook andere grootheden zoals weerstand. Dit maakt dat een ampèretang daarmee eigenlijk een aantal functionaliteiten van een DMM heeft. Wil je zowel zoveel mogelijk grootheden meten als ook een goede nauwkeurigheid bereiken? Dan kom je uit bij de allerduurste types van boven de 200 euro, vaak is dit een Fluke. Dit topmerk levert meetproducten van zeer hoge kwaliteit. Ze zijn zeer nauwkeurig, betrouwbaar over een zeer lang tijdbestek en kunnen meer verschillende grootheden meten dan de goedkopere varianten.

Een ampèretang kopen, welke kiezen?

Zowel bij een multimeter als een ampèretang kopen moet je rekening houden met verschillende klassen, die aangeven wat je ermee kunt meten. De eerste klasse kan alleen gesloten kringen meten, zoals batterijen, accu’s, telefoons en andere apparaten. De tweede klasse is gemaakt om metingen te verrichten aan apparaten die via een stekker in het stopcontact stroom krijgen, voorbeelden hiervan zijn waterkokers, stofzuigers en frituurpannen. De derde klasse gaat nog een stap verder, hiermee kun je installaties van een gebouw meten. De vierde en laatste klasse kan zelfs metingen aan hoofdaansluitingen, leidingen (buiten het gebouw) en laagspanningsinstallaties doen. Over het algemeen worden ze duurder naarmate je een hogere klasse nodig hebt. Het betekent wel dat wanneer je metingen in een andere klasse wilt uitvoeren dan waar je meetapparaat onder valt, deze niet geschikt is om de meting uit te voeren. Voor thuisgebruik volstaat één stroomtang, maar professionals zie je vaak de beschikking hebben over meerdere. Verder zijn multimeters over het algemeen iets preciezer in het geven van resultaten, omdat ze geen ruis ontvangen tijdens de meting.

Let ook hier op bij een stroomtang kopen

Iets dat beginners vaak proberen te doen is om meerdere draden tegelijk te meten. Dit zal niet juist werken, omdat de leidingen extra ruis veroorzaken en het meetapparaat geen goede meting kan doen op meerdere draden. Moet je een hele bos draden meten dan zul je dus elke kabel apart moeten nemen, het liefste met de andere draden op enige afstand om ruis te voorkomen. Heb je een model met de mogelijkheid om meetpennen in te pluggen? Zorg dan dat, wanneer je de bek gebruikt om een meting te verrichten, je in ieder geval de meetpennen en de bijbehorende kabels ontkoppeld hebt. Het kan voorkomen dat wanneer je de meetpen in het apparaat laat zitten je een flinke schok krijgt. Lees om dit soort situaties te voorkomen altijd vooraf de handleiding door. Op internet zijn veel handleidingen te vinden over het juiste gebruik, ook op Youtube zijn verschillende instructievideo’s te vinden.

Basisinstructies voor het gebruik: ampère meten

Vaak heeft een ampèretang net als veel multimeters een draaibare knop om af te stellen wat je wilt gaan meten. Het is dus een soort van ‘hoge stromen’-multimeter. Zo kun je op de meeste types het ampérage meten, waarbij je de draaiknop op de stand van bijv. 200 A en 400 A kunt zetten. Ook heb je een ampèretang gelijkstroom. Begin net als bij een DMM altijd bij de grootste hoeveelheid. Als uit de meting blijkt dat een stand lager niet onder de uitkomst van de meting uit komt, kun je de knop altijd nog een stand lager zetten. Door de knop lager te zetten krijg je exactere metingen, de 200 A stand is dus preciezer dan de 400 A stand. Maar als uit de meting op 400 A al blijkt dat de meting 350 A stroom geeft, dan mag je de knop niet op 200 A zetten, omdat dit lager is dan de 350 A die je wilt meten.

Basisinstructies voor het gebruik: ohm en volt meten

Verder kun je de draaiknop op de stand ohm zetten, dit staat voor weerstand. De meeste modellen hebben alleen een stand van 200 ohm, en kunnen dus geen hele hoge weerstand meten. Bij de duurdere exemplaren zie je dat deze vaak wel grotere weerstanden kunnen meten. Op het digitale scherm lees je de resultaten van je meting af. De meeste uitvoeringen hebben ook meerdere V standen, waarmee je dus verschillende hoeveelheden volt kunt meten. Wel zul je hiervoor de meetpennen moeten gebruiken. Meestal heb je maar twee ingangen om deze pennen op aan te sluiten, tegenover een DMM welke er wel vier of vijf heeft. De zwarte kabel gaat net als bij een multimeter altijd in de COM-ingang, de rode kabel gaat in één van de overgebleven ingangen. Druk je de ‘hold’ knop in, dan blijft het laatst gemeten resultaat vast staan op het scherm, zo heb je bijvoorbeeld de tijd om de gemeten waarde op te schrijven.

Vragen en advies

Heb je vragen over een ampèretang kopen, heb je vragen over welke stroomtang te kiezen of wens je een meer technische vraag te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,0
Perfect "Via de mail een bericht gestuurd over welke multimeter ik nodig had, na een snelle reactie van de klantenservice heb ik direct de goede multimeter kunnen bestellen. " 10
Zeer goed "Precies de multimeter gevonden die ik moest hebben. Voor de prijs die ik wilde besteden." 9,0
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links