Krokodillenklemmen

Een krokodillenklem wordt gebruikt om een tijdelijke elektrische verbinding te maken met een kabel of apparaat. Vaak gebeurt dit bijvoorbeeld via een meetsnoer met banaanstekker of via een meetpen. Een veelgebruikte toepassing van dikkere uitvoeringen is aan de uiteinden van startkabels voor auto’s. Hoewel je vaak een afbeelding ziet met een kabel eraan gemonteerd, wordt deze veelal desondanks toch niet meegeleverd. Ze zijn echter wel los te bestellen, in één koop met meter en klemmen.

Hoe werkt een krokodillenklem?

Door de knijper via een snoertje op een multimeter aan te sluiten, kun je het meetinstrument met verschillende te meten kabels en apparaten verbinden. Dit kan handig zijn om verschillende metingen te verrichten, zoals AC, ACV, DC en DCV (in simpele termen: gelijkstroom en wisselstroom). Je kunt ze vastknijpen op de te meten kabel of aan het te meten apparaat. Waar je ze precies moet plaatsen zal per kabel en apparaat verschillend zijn. Sommige van de Fluke modellen hebben een rubber om het handvat zitten. Dit handvat zorgt ervoor dat je comfortabel kunt knijpen. Vaak lijkt het of deze rubbers een krokodillenklem beperken in hoe ver je deze open kunt drukken, meestal is dit slechts gevoel want de rubbers zijn zo gemaakt dat ze nog ver genoeg open kunnen om deze op een kabel of een apparaat te monteren.

Toepassingen

De meeste uitvoeringen in onze webshop zijn geschikt voor categorie 3 apparaten, dit zijn vaak apparaten met hoog vermogen. De categorie 3 types zijn dus niet geschikt voor alle toepassingen. Een belangrijke veiligheidsoverweging bij de aanschaf is, dat je met je handen dicht bij de plek moet komen waar je ze vast wilt zetten. Dit kan in sommige situaties gevaar opleveren voor degene die ze vastzet. Het is dus belangrijk om te weten wat je doet. Ze hebben geen permanente bedrading, maar moeten gekoppeld worden door middel van een meetsnoer met een bijbehorende connector. De Fluke modellen staan bekend om hun hoge kwaliteit. Het gebruik ervan maakt het werken met andere Fluke apparatuur heel makkelijk.

Verschillende soorten

Er zijn kleine uitvoeringen om aan smalle kabels te bevestigen en zijn er grote types om bijvoorbeeld een draagbare accu aan de eigen accu van een auto te bevestigen. Vaak worden de kleinere varianten gebruikt op scholen en universiteiten om een energiebron aan een circuit te bevestigen. De kleine types in onze webshop kun je bevestigen op de meetpen van een multimeter, dit doe je door ze erop te steken. De keuze voor een bepaald type krokodillenklem zal altijd afhangen van de werkzaamheden waarvoor je deze wilt gaan gebruiken.

Vragen en advies

Heb je vragen over een krokodillenklem, heb je vragen over welke te kiezen of wens je een meer technische vraag te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.


Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,0
Perfect "Via de mail een bericht gestuurd over welke multimeter ik nodig had, na een snelle reactie van de klantenservice heb ik direct de goede multimeter kunnen bestellen. " 10
Zeer goed "Precies de multimeter gevonden die ik moest hebben. Voor de prijs die ik wilde besteden." 9,0
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links