Krokodillenklemmen

Een krokodillenklem wordt gebruikt om een tijdelijke elektrische verbinding te maken met een kabel of apparaat. Elk type klem kun je vervolgens aan je multimeter koppelen via de krokodillenklem. Vaak gebeurt dit bijvoorbeeld via een meetsnoer met een banaanstekker of via een meetpen. Een veelgebruikte toepassing van krokodillenklemmen is aan de uiteinden van startkabels voor auto’s. Hoewel je vaak een weergave van de klem ziet met een bijbehorende kabel, de kabel wordt bij de meeste krokodillenklemmen niet meegeleverd. Deze zijn los te bestellen, in één koop met een multimeter en met krokodillenklem.

Hoe werken de krokodillenklemmen?

Door de knijper op een multimeter aan te sluiten, kun je de multimeter met verschillende kabels en apparaten verbinden. Dit kan handig zijn om verschillende metingen te verrichten, zoals AC, ACV, DC en DCV (in simpele termen: gelijkstroom en wisselstroom). De krokodillenklemmen kun je vastklemmen op de te meten kabel of aan het te meten apparaat. Waar je de klemmen moet plaatsen zal per kabel en apparaat verschillend zijn. Sommige van de Fluke krokodillenklemmen hebben een rubber om het handvat zitten. Dit handvat zorgt ervoor dat je comfortabel in de klem kunt knijpen. Vaak lijkt het of deze rubbers de klemmen beperken in hoe ver je deze open kunt drukken, meestal is dit slechts gevoel want de rubbers zijn zo gemaakt dat de klemmen nog ver genoeg open kunnen om deze op een kabel of een apparaat te monteren. Vaak kun je door de uitstekende kabels de klem alleen recht op het bestemmingsapparaat plaatsen, als je de klemmen moet vastzetten terwijl deze zich in een hoek bevinden zal dit lastig gaan. De klemmen van Fluke zien er door hun rubberen omhulling anders uit dan de traditionele varianten, het betreft een doorontwikkeling van de originele krokodillenklemmen.

Waar kun je de klemmen voor gebruiken?

Wil je een krokodillenklem kopen? De meeste klemmen in onze webshop zijn geschikt voor categorie 3 apparaten, dit zijn vaak apparaten met een hoog vermogen. De categorie 3 klemmen zijn dus niet geschikt voor alle toepassingen. Een belangrijke veiligheidsoverweging om klemmen aan te schaffen is dat je met je handen dicht bij de plek moet komen waar je de klem vast wilt zetten. Dit kan in sommige situaties gevaar opleveren voor degene die de kabels vast zet. Het is dus belangrijk om te weten wat je doet. De klemmen hebben geen permanente bedrading, maar moeten gekoppeld worden door middel van een meetsnoer met een bijbehorende connector. De Fluke krokodillenklemmen staan bekend vanwege hun hoge kwaliteit. Het gebruik van de krokodillenklemmen maakt het werken met andere Fluke apparatuur, zoals een multimeter, heel makkelijk.

Klemmen en vervoeren

Als een krokodillenklem eenmaal vast zit dan hoef je er ook niets meer mee te doen, zodat jij je volledig kunt concentreren op de meting. Je kunt de klemmen het beste vervoeren in een passende doos, zoals bijvoorbeeld een Fluke gereedschapskoffer waarin je tevens verschillende andere apparatuur op een handige wijze op kunt bergen. De klemmen zijn geschikt voor professioneel gebruik, mits aan de eisen wordt voldaan (van de opdrachtgever, de bedrijfsregels, de sectorregels en de wet). Doordat de klemmen strak gespannen staan zullen deze niet meteen los schieten wanneer je er ligt tegenaan stoot. Sommige klemmen in ons assortiment zijn een krokodillenklem met draad.

Krokodillenklemmen van goede kwaliteit

Fluke krokodillenklemmen zijn van goede kwaliteit. De kwaliteit is belangrijk omdat je bij goedkope klemmen vaak ziet dat de klem niet goed op de kabel zit gemonteerd waardoor er een minder goed signaal door de kabel gaat en de klem eerder loslaat. De krokodillenklemmen hebben door de materiaalkeuze en de nette afwerking een lange levensduur. Een veelgehoorde klacht bij de goedkope krokodillenklemmen is dat je de klem moeilijk kunt openen doordat je vingers wegglijden. Met de grotere Fluke krokodillenklemmen zal dit niet gebeuren, omdat deze ribbels op de handvatten hebben die extra grip geven. Wanneer je altijd met goedkope klemmen hebt gewerkt zal het een verademing zijn om met krokodillenklemmen van uitstekende kwaliteit te werken. De rubberen bescherming van de kleinere klemmen zorgt ervoor dat je niet per ongeluk de klem aanraakt wanneer er spanning op staat. Deze klemmen zijn dus niet alleen comfortabel, maar ook nog eens erg veilig. Iets dat je niet verwacht van deze klemmen is dat deze verder kunnen openen dan het rubber wat om de klem heen zit. Dit komt omdat je het rubber naar achteren trekt om de klem te openen, waardoor er ruimte ontstaat om verder open te gaan.

Verschillende soorten

Klemmen zijn er in allerlei maten, zo zijn er kleine klemmen om aan smalle kabels te bevestigen en zijn er grote klemmen om bijvoorbeeld een draagbare accu aan de eigen accu van een auto te bevestigen. Vaak worden de kleinere varianten gebruikt op schalen en universiteiten om een energiebron aan een circuit te bevestigen. De kleine klemmen in onze webshop kun je bevestigen op de meetpen van een multimeter, dit doe je door de klem over de meetpen heen te schuiven. Voor sommige krokodillenklemmen heb je een banaanstekker nodig om deze aan een multimeter te koppelen. Zeker als je veel werk met elektriciteit gaat doen is het handig om er altijd een paar in je broekzak te hebben voor het geval dat. Het is niet alleen handig om je handen vrij te maken voor andere werkzaamheden, maar je kunt met een kleine klem ook bij kabels komen waar je met je handen niet bij kunt. De keuze voor een bepaald type krokodillenklem zal altijd afhangen van de werkzaamheden waarvoor je deze wilt gaan gebruiken.

Vragen en advies

Uiteraard hopen we dat bovenstaande informatie je helpt om de juiste krokodillenklem te kiezen uit ons assortiment. Natuurlijk kun je ook meteen de benodigde accessoires meebestellen zoals multimeter en snoeren. Heb je vragen of heb je advies nodig bij het kiezen van krokodillenklemmen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links