Meetsnoeren

Meetsnoeren voor multimeters oftewel MM’s zijn er voor verschillende doeleinden. Zo heb je onder andere snoeren met banaanstekker en temperatuursensoren. Met behulp van deze kabels en sensoren kun je met een MM andere dingen meten dan standaard het geval is. Bij een multimeter gebruik je altijd input van een externe sensor. Vaak zijn dit meetsnoeren, sensoren of meetpennen. Maar wat is het nut ervan? En werken deze kabels met alle soorten multimeters? We leggen het hierna voor je uit.

Werken de meetsnoeren met een analoge of een digitale multimeter?

Je kunt ze aansluiten op zowel analoge als digitale multimeters. Een digitale multimeter oftewel DMM geeft echter een veel preciezere meting, mede omdat deze een digitaal display heeft. Een analoge daarentegen werkt ook wel goed, maar geeft meer een indicatie van de waarde. Dit komt omdat de analoge via een wijzer werkt, en de nauwkeurigheid dus afhankelijk is van hoe precies je de wijzer kunt aflezen. Nog te zwijgen van ijking. De analoge uitvoering heeft wel als voordeel dat deze geen batterijen nodig heeft en over het algemeen voor een lagere prijs te koop is dan zijn digitale tegenhanger. De ingangen in de multimeters waarin je de meetsnoeren met banaanstekkers stopt, zijn bij beide types gelijk. Je hoeft bij overstap van analoge naar digitale meting dus geen nieuwe kabels te kopen, omdat de oude ook prima werken op de nieuwe DMM. Wel moet je opletten of de kabels niet beschadigd zijn. Snoeren met temperatuursensoren kun je beter wel vervangen na een aantal jaar, omdat er steeds betere sensoren op de markt kopen die een temperatuurmeting steeds preciezer kunnen doen.

Het nut van meetsnoeren kopen

Met een temperatuursensor aan het uiteinde meet je temperaturen tussen -40 t/m +260 graden Celsius. Zeker wanneer je een DMM gebruikt is een temperatuursensor heel precies in het meten van de temperatuur. Het meetsnoer aan het ene einde, heeft aan het andere einde twee pluggen om banaanstekkers in te doen. Je sluit de temperatuursensor dus aan door twee banaanstekkers op de kabel aan te sluiten. De uitvoeringen in ons assortiment hebben vaak een nominale spanning van 60V, en een nominale stroom van 32A. Per individueel type kunnen deze waardes afwijken. De meeste banaanstekkers kun je in serie in elkaar klikken, hier is geen limiet aan. Heel gevaarlijk aan de meetsnoeren is dat deze connectoren in een stopcontact passen, iets dat een risico op elektrische schokken geeft. Stop kabels met deze connectoren dus nooit in een stopcontact. Voor je met MM en bijbehorende snoeren aan de slag gaat is het sowieso verstandig om alle veiligheidsvoorschriften door te lezen, er kan met het doen van metingen namelijk van alles misgaan.

Verschillende lengtes

Er zijn types van verschillende lengtes. Met de lange variant kom je op plekken waar een kortere kabel niet bijkomt, omdat de MM dan in de weg zit. Nog een voordeel van een grotere lengte is dat je het rode en het zwarte meetsnoer ver van elkaar kunt doen. Zo meet je dus meetpunten die verder uit elkaar liggen. Dit is vooral handig bij grotere meetopstellingen of wanneer je grotere stukken van een opstelling in één keer wilt doormeten. De meetsnoeren met banaanstekkers koppel je door deze in elkaar te schuiven (in serie) om alsnog twee meetpunten te meten die verder uit elkaar liggen. Welke uitvoering je koopt, hangt dus voornamelijk af van welke stekker je nodig hebt. Een exemplaar van Fluke of Hirschmann biedt je altijd een uitstekende kwaliteit, want beide bedrijven staan bekend om hun hoogwaardige apparatuur en accessoires.

Vragen en advies

Heb je vragen over een meetsnoer, heb je vragen over welke te kiezen of wens je een meer technische vraag te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.


Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,0
Perfect "Via de mail een bericht gestuurd over welke multimeter ik nodig had, na een snelle reactie van de klantenservice heb ik direct de goede multimeter kunnen bestellen. " 10
Zeer goed "Precies de multimeter gevonden die ik moest hebben. Voor de prijs die ik wilde besteden." 9,0
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links