Meetsnoeren

Meetsnoeren voor multimeters zijn er voor verschillende doeleinden. Zo heb je onder andere snoeren met een banaanstekker en temperatuursensoren. Met behulp van deze kabels en sensoren kun je met een multimeter andere dingen meten dan standaard het geval is. Bij een multimeter gebruik je altijd input van een externe sensor. Vaak zijn dit meetsnoeren, sensoren of meetpennen. Maar wat is het nut van een meetsnoer? En werken deze kabels met alle soorten multimeters? We leggen het hierna voor je uit.

Werken de meetsnoeren met een analoge of een digitale multimeter?

Op zoek naar een meetsnoer multimeter? Meetsnoeren kun je aansluiten op zowel analoge als digitale multimeters. Een digitale multimeter geeft echter een veel preciezere meting, mede omdat deze multimeter een digitaal display heeft. Een analoge multimeter werkt ook goed, maar geeft meer een indicatie van de waarde. Dit komt omdat de analoge multimeter met een wijzer werkt, en de nauwkeurigheid dus afhankelijk is van hoe nauwkeurig je de wijzer kunt aflezen. De analoge multimeter heeft wel als voordeel dat deze geen batterijen nodig heeft en over het algemeen voor een lagere prijs te koop is dan zijn digitale tegenhanger. De ingangen in de multimeters waarin je de meetsnoerenset met bananenstekkers stopt, zijn bij beiden soorten gelijk. Je hoeft - wanneer je overstapt van een analoge naar een digitale multimeter - dus geen nieuwe kabels te kopen omdat de oude kabels ook prima werken op de nieuwe multimeter. Wel moet je opletten of de kabels niet beschadigd zijn. Snoeren met temperatuursensoren kun je beter wel vervangen na een aantal jaar, omdat er steeds betere sensoren op de markt kopen die een temperatuurmeting steeds preciezer kunnen doen.

Het nut van meetsnoeren kopen

Met een temperatuursensor aan het uiteinde van je snoer meet je temperaturen tussen -40 t/m +260 graden Celcius. Zeker wanneer je een digitale multimeter gebruikt is een temperatuursensor heel precies in het meten van de temperatuur. Het meetsnoer met een temperatuursensor aan het ene einde, heeft aan het andere einde twee pluggen om banaanstekkers in te doen. Je sluit de temperatuursensor dus aan door 2 banaanstekkers op de kabel aan te sluiten. De kabels met banaanstekkers in ons assortiment hebben vaak een nominale spanning van 60, en een nominale stroom van 32. Per individueel meetsnoer kunnen deze waardes afwijken. De meeste bananenstekkers kun je als een serie in elkaar klikken, je kunt in principe dus oneindige bananenstekkers in elkaar klikken. De bananenstekker is rond 1924 uitgevonden en is sindsdien veel verbeterd. Heel gevaarlijk aan meetsnoeren met bananenstekkers is dat deze connectoren in een stopcontact passen, iets dat een risico op elektrische schokken geeft. Stop kabels met deze connectoren dus nooit in een stopcontact. Voor je met een multimeter en de bijbehorende snoeren aan de slag gaat is het sowieso verstandig om alle veiligheidsvoorschriften door te lezen, er kan met het doen van metingen namelijk van alles misgaan.

Meetsnoeren van verschillende lengtes

Er zijn meetsnoeren van verschillende lengtes. Met een lang meetsnoer kun je op plekken komen waar een kortere kabel niet bijkomt, omdat de multimeter dan in de weg zit. Nog een voordeel van een lange kabel is dat je het rode en het zwarte meetsnoer verder uit elkaar kun doen. Zo kun je dus meetpunten meten die verder uit elkaar liggen. Dit is vooral handig bij grotere meetopstellingen of wanneer je grotere stukken van een opstelling in één keer wilt doormeten. Meetsnoeren met banaanstekkers kun je koppelen door deze in elkaar te schuiven (in serie). Je kunt dus meerdere banaanstekkers in elkaar schuiven om alsnog twee meetpunten te meten die verder uit elkaar liggen. Welk meetsnoer je koopt, hangt dus voornamelijk af van welke stekker je aan het uiteinde van de kabel nodig hebt. Ga je voor een temperatuursensor, een spanningsmeter of Hirschmann meetsnoeren met banaanstekkers? Met een meetsnoer Fluke of Hirschmann heb je altijd een uitstekende kwaliteit, want beide bedrijven staan bekend om hun hoogwaardige apparatuur en accessoires. Koop je kabels met banaanstekkers dan is het in ieder geval handig om er meerdere te bestellen, zodat je de kabels in elkaar kunt schuiven wanneer je lengte tekort komt.

Nuttige accessoires

Er zijn verschillende krokodillenklemmen waarbij je een meetsnoer met bananenplug in de krokodillenklem kunt steken. Zo kun je met de meetsnoeren dus niet alleen dingen meten waar een banaanstekker in past, maar kun je met behulp van de krokodillenklem ook kabels meten. Handig aan de krokodillenklem is dat je de kabel en de klem niet zelf vast hoeft te houden. Een ampèretang is handig om gelijkstroom of wisselstroom te meten. Deze tang heet ook wel een stroomtang omdat je er stroom mee kunt meten. Naast stroom meten kun je weinig met de tang. Met een multimeter kun je natuurlijk ook stroom meten, maar het voordeel van een ampèretang is dat je de stroomaansluiting niet hoeft uit te zetten om een meting te verrichten. De ampèretang is meestal klein en makkelijk te gebruiken, het kan dus geen kwaad om naast een multimeter een ampèretang in huis te hebben. Je gebruikt een ampèretang door de ‘klem’ aan het uiteinde van de tang om de stroomkabel heen te doen, hierbij hoef je de kabel niet aan te raken met de ampèretang. Een ampèretang is prima voor korte metingen, maar voor exactere metingen zul je een speciaal daarvoor ontwikkelde ampèremeter moeten gebruiken.

Vragen en advies

Heb je vragen over een meetsnoer, heb je vragen over welke van onze meetsnoeren te kiezen of wens je een meer technische vraag te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links