Digitale multimeters

Met ons groot assortiment aan digitale multimeters is er voor elk budget en doeleind een exemplaar te vinden. Het verschil tussen deze meters onderling zit in de nauwkeurigheid van metingen en de hoeveelheid functionaliteiten. Niet elke digitale multimeter is geschikt om alles te meten: er zijn verschillende apparatuurklassen waarbij elke klasse een andere soort multimeter nodig heeft. Zorg dus altijd vooraf te weten wat je gaat meten.

Digitale multimeter: verwissel nooit rood en zwart!

Om een meting te verrichten met een digitale multimeter heb je twee snoeren nodig, waarmee je de meting gaat doen. Hierbij heb je altijd één zwart en één roodgekleurd snoer. Het uiteinde van de zwarte kabel stop je altijd in de ‘COM’ ingang, deze hoef je er dus ook niet meer uit te halen. Stop het zwarte snoer nooit uit nieuwsgierigheid in een andere ingang, want dan kan de DMM kapot gaan. Waar je het uiteinde van de rode kabel in stopt, hangt af van wat je wilt gaan meten. Bij elke ingang staat een grootheid aangegeven. Voer je een meting uit en krijg je een negatief getal als resultaat uit de meting? Dan komt dit waarschijnlijk doordat je met de zwarte kabel de positieve kant en met de rode kabel de negatieve kant meet. Je hoort altijd de rode kabel te gebruiken om het positieve kant te meten en het zwarte snoer om het negatieve kant te meten.

Ohmse meting

Zeker voor beginners is het een leuke oefening om de weerstand van verschillende apparaten te testen. Om dit te doen stop je de zwarte kabel in de ‘COM’ ingang. De rode kabel stop je in de ingang met het ‘ohm’ teken, Ω. Door de draaiknop ook op het ohm-teken te zetten kun je een Ohmse meting doen. Bij sommige modellen kun je zelf een bereik kiezen waarmee je weerstand wilt meten. Het is belangrijk om altijd te beginnen met meten met het grootste bereik van de multimeter. Je wilt tenslotte niet dat de DMM op een lager bereik staat dan dat je wilt meten. Door bij het grootste bereik te beginnen krijg je eerst een ruwe schatting van de weerstand, waarna je de draaiknop telkens een stap terug kunt zetten tot je op het laagst mogelijke bereik zit. Het laagste mogelijke bereik is natuurlijk niet de laagste stand op het meetapparaat, maar de laagste stand waarop het bereik niet onder de waarde van de meting uit komt. Je kunt nu de meetpennen tegen de uiteinden van een weerstand houden om de Ohmse waarde hiervan te meten. Let wel op dat je de weerstand altijd los meet, omdat je anders tevens die in een schakeling mee meet hetgeen een foutieve waarde oplevert. Dus een weerstand los solderen aan één zijde is al voldoende.

De onderlinge verschillen tussen multimeters

Er zitten nogal wat verschillen tussen de uitvoeringen. Het duurste meetapparaat in ons assortiment heeft een nauwkeurigheid van 0.05 %, terwijl de goedkoopste digitale multimeter een nauwkeurigheid van 1.2% heeft. Voor beginners is elke afwijking die minder is dan 2% prima om metingen mee uit te voeren. Tegenwoordig hebben gelukkig zelfs de goedkoopste DMM’s een tolerantie van onder de 2%. Een ander verschil vormen de vier verschillende klassen. De eerste wordt het meeste gebruikt door beginners. Je kunt met een digitale multimeter in de eerste klasse stroom en lage spanning meten, waarbij je vooral moet denken aan elektronica. Een digitale multimeter in klasse twee wordt gebruikt om installaties in huizen te meten, met een maximum van 230 V. De derde wordt gebruikt voor hoog vermogen installaties van 400 V. Met een klasse vier DMM kun je zelfs aan installaties meten met een nog hogere spanning. Over het algemeen voldoet de tweede om alles binnenshuis te meten.

Verschillende merken

Wij leveren meetapparaten van onder meer de volgende merken: Silverline, Perel, Tb-2200, Appa, Fluke en UNI-T. De goedkoopste variant wordt geleverd door een merk als Silverline. Perel vult qua prijs het middensegment in ons aanbod. Vervolgens krijg je de Appa meetapparatuur welke qua prijs hier net boven zitten. De Fluke DMM’s zijn duurder, maar daar staat dan wel tegenover dat je dan over absolute topkwaliteit beschikt. De klasse 2 meetapparatuur is vanaf een lagere prijs verkrijgbaar dan de klasse 3 meters. De klasse 4 meetinstrumenten zijn de duurste. De keuze voor een bepaalde DMM zal voornamelijk afhangen van wat je wilt meten, hoeveel nauwkeurigheid je nodig hebt en welk budget je hebt. De duurste meter in ons assortiment heeft een basisnauwkeurigheid van maar liefst 0.05%, terwijl de DMM uit de eerstvolgende categorie een basisnauwkeurigheid van 0.5% heeft.

Vragen en advies

Heb je vragen over een digitale multimeter kopen, heb je vragen over welk type te kiezen of wens je een meer technische vraag te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.


  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links