Ampèretangen

Met een ampèretang kun je verschillende grootheden meten, maar de meeste ampèretangen kunnen in ieder geval gelijkstroom of wisselstroom meten. Omdat de ampèretangen voornamelijk voor deze stroommetingen worden gebruikt, wordt de ampèretang in de volksmond ook wel stroomtang genoemd. Er zijn diverse soorten stroomtangen of ampéretangen in ons assortiment opgenomen, ze verschillen onderling qua specificaties zoals nauwkeurigheid, toepassingsmogelijkheden etc.

De voordelen van een ampèretang

Met een ampèretang kun je de klem van de stroomtang om een draad houden om de stroom te meten, zonder dat je de draad hoeft aan te raken. Doordat je de stroom niet hoeft te onderbreken en de bek zelf niet geleidend is, is een ampèretang veiliger dan andere manieren om stroom te meten. Ampèretangen zijn er in verschillende prijsklassen, waarbij de duurdere stroomtangen vaak nauwkeuriger zijn. Bij elke stroomtang staat aangegeven wat de nauwkeurigheid van de stroomtang is. Ons advies is om altijd een ampèretang met een nauwkeurigheid van minder dan 2.5% te nemen. Sommige ampèretangen zijn duurder terwijl deze minder nauwkeurig zijn. Deze duurdere stroomtangen hebben de mogelijkheid om niet alleen gelijk- en wisselstroom te meten, maar ook andere grootheden zoals weerstand. Dit maakt dat de ampèretang eigenlijk een aantal functionaliteiten van een multimeter heeft. Wil je zowel zoveel mogelijk grootheden meten als ook een goede nauwkeurigheid bereiken? Dan kom je uit bij de allerduurste ampèretangen van boven de 200 euro, vaak is dit een ampèretang Fluke of stroomtang Fluke. Deze stroomtangen zijn van top kwaliteit, zijn zeer nauwkeurig en kunnen meer verschillende grootheden meten dan de goedkopere varianten.

Welke ampèretang kopen?

Bij zowel multimeters als ampèretangen zijn er verschillende categorieën die aangeven wat je met de meter of tang kunt meten. De eerste categorie stroomtangen kan alleen gesloten kringen meten, zoals batterijen, accu’s, telefoons en andere apparaten. De tweede categorie stroomtangen is gemaakt om metingen te verrichten aan apparaten die via een stekker in het stopcontact stroom krijgen, voorbeelden hiervan zijn waterkokers, stofzuigers en frituurpannen. De derde categorie gaat nog een stap verder, met deze categorie ampèretangen kun je installaties van een gebouw meten. De vierde en laatste categorie stroomtangen kan zelfs metingen aan hoofdaansluitingen, leidingen (buiten het gebouw) en laagspanningsinstallaties doen. Over het algemeen worden de ampèretangen duurder naarmate je een hogere categorie stroomtang nodig hebt. Het betekent wel dat wanneer je metingen in een andere categorie wilt uitvoeren dan waar je ampèretang onder valt, deze niet geschikt is om de meting uit te voeren. Voor thuisgebruik volstaat één stroomtang, maar professionals zie je vaak de beschikking hebben over meerdere stroomtangen. Verder zijn multimeters over het algemeen iets preciezer in het geven van resultaten dan een stroomtang, omdat deze laatste ook ruis ontvangt tijdens de meting.

Let ook hier op bij een stroomtang kopen

Iets dat beginners vaak proberen te doen met een ampèretang is om meerdere draden tegelijk te meten. Dit zal niet juist werken, omdat de leidingen extra ruis veroorzaken en de stroomtang geen goede meting kan doen op meerdere draden. Moet je een hele bos draden meten dan zul je dus elke kabel apart moeten meten, het liefste met de andere draden op enige afstand om ruis te voorkomen. Heb je een ampèretang met de mogelijkheid om meetpennen in te pluggen? Zorg dan dat, wanneer je de bek van de stroomtang gebruikt om een meting te verrichten, je in ieder geval de meetpennen en de bijbehorende kabels ontkoppeld hebt. Het kan voorkomen dat wanneer je de meetpen in het apparaat laat zitten je een flinke schok krijgt. Lees om dit soort situaties te voorkomen altijd vooraf de handleiding van de ampèretang. Op internet zijn veel handleidingen te vinden over het gebruik van een stroomtang, ook op Youtube zijn verschillende instructievideo’s te vinden.

Basisinstructies voor het gebruik: ampère meten

Vaak hebben ampèretangen net als multimeters een draaibare knop om af te stellen wat je wilt gaan meten. Het is dus een soort van ampèretang multimeter. Zo kun je op de meeste stroomtangen ampère meten, waarbij je de draaiknop op de stand van bijv. 200 A en 400 A kunt zetten. Ook heb je een ampèretang gelijkstroom. Begin net als bij een multimeter altijd bij de grootste hoeveelheid. Als uit de meting blijkt dat een stand lager niet onder de uitkomst van de meting uit komt, kun je de knop altijd nog een stand lager zetten. Door de knop lager te zetten krijg je exactere metingen, de 200 A stand is dus preciezer dan de 400 A stand. Maar als uit de meting op 400 A al blijkt dat de meting 350 A stroom geeft, dan mag je de knop niet op 200 A zetten, omdat dit lager is dan de 350 A die je wilt meten.

Basisinstructies voor het gebruik: ohm en volt meten

Verder kun je de draaiknop op de stand ohm zetten, dit staat voor weerstand. De meeste ampèretangen hebben alleen een stand van 200 ohm, en kunnen dus geen hele hoge weerstand meten. Bij de duurdere ampèretangen zie je dat deze vaak wel grotere weerstanden kunnen meten. Op het digitale scherm van de stroomtang kun je de resultaten van je meting aflezen. De meeste stroomtangen hebben ook meerdere V standen, waarmee je dus verschillende hoeveelheden volt kunt meten. Wel zul je hiervoor de meetpennen moeten gebruiken. Meestal heb je maar twee ingangen om meetpennen op aan te sluiten, tegenover een multimeter welke er wel vier of vijf heeft. De zwarte kabel gaat net als bij een multimeter altijd in de COM-ingang, de rode kabel gaat in de overgebleven ingang. Druk je de ‘hold’ knop van de stroomtang in, dan blijft het laatste gemeten resultaat vast staan op het scherm, zo heb je bijvoorbeeld de tijd om de gemeten waarde op te schrijven.

Vragen en advies

Heb je vragen over een amèretang, heb je vragen over welke stroomtang te kiezen of wens je een meer technische vraag te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links