Meetpennen

Om een multimeter (ook wel mm genoemd) te gebruiken heb je een meetpen nodig. Hiermee kun je verschillende dingen meten zoals spanning en weerstand. Ze zijn beschikbaar in verschillende lengtes en de meesten kunnen een maximale spanning van 1000 volt aan. Niet elke meetpen is geschikt voor elk type meting en hetzelfde geldt voor meetinstrumenten. Het is dus belangrijk te weten welk meetinstrument je gaat gebruiken en voor welke type meting de pen geschikt is. Kom je er niet uit welke je nodig hebt dan kun je altijd contact met ons opnemen voor persoonlijk advies.

Met welk type multimeter kun je een meetpen gebruiken?

Op de productpagina van een meetpen staat aangegeven waarvoor deze geschikt is, zo weet je ook of je deze kunt gebruiken met een digitale of analoge meter. Je zou denken dat er tegenwoordig alleen nog digitale modellen worden gebruikt, de analoge variant is echter ook nog populair. Dit komt omdat de analoge meter enkele unieke voordelen ten opzichte van de digitale multimeter heeft. De meting met het analoog instrument is veel sneller gedaan, waardoor deze ideaal is om korte metingen te doen. Doordat de multimeter met een wijzer werkt, is deze wel minder accuraat dan zijn digitale tegenhanger. Voor een digitale multimeter heb je ook nog eens batterijen nodig, bij bestellingen via onze webshops worden deze meegeleverd. Voor belangrijke metingen maakt de extra wachttijd van een digitaal instrument weinig uit, omdat het doel is hier een zo accuraat mogelijk meting te doen. Met een digitale uitvoering kun je ook inductie en frequentie meten, iets dat met een analoog instrument niet mogelijk is. Het is belangrijk dat de batterijen van de digitale multimeter niet te leeg zijn, omdat dit de meting kan beïnvloeden. Wij leveren hiervoor simpele batterijtesters zodat je altijd weet hoe vol een batterij zit.

Zo gebruik je een meetpen

Om weerstand te meten zet je eerst de schakelaar van de meter op het gewenste weerstandsbereik. Vaak heb je vooraf al een idee hoeveel weerstand iets hoort te hebben, waardoor je het bereik iets boven deze waarde kunt instellen. Heb je geen idee hoeveel weerstand je kunt verwachten dan zet je de schakelaar op de hoogste stand, en stel je deze bij op basis van de eerste meting. De zwarte kabel stop je in de COM ingang en de rode kabel stop je in de V/Ohm ingang. Let wel op dat je de schakelaar nooit op een lagere weerstandswaarde zet dan wat je gaat meten. Ook wanneer je spanning meet stel je de schakelaar eerst op de hoogste stand in.

Spanning en kleur

Zorg dat je vooraf wel weet of je wisselspanning of gelijkspanning gaat meten. Een standaard stopcontact levert bijvoorbeeld gelijkspanning, waarbij het niet uitmaakt waar je welke kleur pen plaatst. Bij het meten van gelijkspanning houdt je de rode kabel tegen de positieve kant, en de zwarte kabel tegen de negatieve kant. Doe je dit andersom dan zal de multimeter de meting weergeven als een negatief getal. Je kunt bijvoorbeeld de gelijkspanning van de batterij of (auto) accu meten. Bij het meten van wisselspanning kun je denken aan het meten van krachtstroom, netspanning of een apparaat van 220 V. Op internet kun je van veel apparaten de verwachte spanning of weerstand vinden, zodat je de meter gelijk op de juiste waarde kunt instellen.

Andere benodigdheden

Één van deze accessoires is een ampèretang, ook wel stroomtang genoemd. Je kunt met een ampèretang wisselstroom of gelijkstroom meten. Het voordeel van deze tang is dat je de stroom niet van de kabel af hoeft te halen, dit is een voordeel omdat het niet in elke situatie mogelijk is de stroomtoevoer te onderbreken. Bij het meten met een ampèretang ontvangt het apparaat meer ruis dan bij een meting met een multimeter. De nieuwste generatie ampèretangen maakt gelukkig gebruik van ruisonderdrukkende technologie waardoor de ruis niet in de meting wordt meegenomen. Meestal hebben deze tangen een simpele display. Het formaat is bewust klein gehouden zodat je de ampèretang ook op lastig bereikbare plekken kunt gebruiken. Krokodillenklemmen kunnen ook handig zijn om multimeters aan te sluiten op kabels. Het grootste voordeel hiervan is dat je zelf de aansluitingen niet hoeft vast te houden, zodat je je handen vrij hebt om hier iets anders mee te doen. Een koffer om al je meetapparatuur in te bewaren kan ook handig zijn, omdat veel mensen onderdelen van hun apparatuur verliezen.

Een meetpen selecteren

Wij leveren het merk Fluke, waarbij de meeste geschikt zijn voor categorie 3 metingen. Categorie 2 is meestal geschikt voor metingen van apparaten binnenshuis. Een categorie 3 pen is vaak geschikt voor metingen van bedrading, industriële installaties en transformatoren. Het bestellen van een Fluke meetpennen set is bij ons heel voordelig. Naast de standaard lage prijs kun je bij ons gebruikmaken van stapelkorting. Je kunt hier slim gebruik van maken door tegelijk met enkele vrienden of familieleden te bestellen zodat jullie meer korting krijgen. Een meetpen heeft altijd een zwarte kabel, en een rode kabel. Stop de pen altijd in de bijbehorende ingang van de multimeter. Meestal kun je met een meetpen één of meerdere van de volgende onderdelen meten: AC (wisselstroom), ACV, DC, DCV (gelijkspanning), diode, doorverbinding, OHM (weerstand) en temperatuur. Ga je een meetpen kopen dan moet je dus vooraf weten wat je gaat meten, zodat je de juiste apparatuur besteld.

Vragen en advies

Heb je vragen over een meetpen, heb je vragen over welke van onze producten te kiezen of wens je een meer technische vraag te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,0
Perfect "Via de mail een bericht gestuurd over welke multimeter ik nodig had, na een snelle reactie van de klantenservice heb ik direct de goede multimeter kunnen bestellen. " 10
Zeer goed "Precies de multimeter gevonden die ik moest hebben. Voor de prijs die ik wilde besteden." 9,0
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links